Turer
Våra guider kan ta med dig och ditt sällskap med på en mängd olika turer i Dalarna; till fots, i buss, på cykel, en timme eller heldagstur. Här nedan hittar du några förslag på vad vi kan erbjuda. Alla turer kan förstås skräddarsys efter just dina önskemål.
Klicka på rubrikerna för att läsa mer om vardera tur.
Världsarvets Falun
Stadsvandring för besökare – 1000 år på 100 minuter
Falun växte upp i takt med att koppargruvans produktion ökade och detta har satt stark prägel på staden. Då som nu. Följ med på en vandring där vi under ca 2 timmar ger ett smakprov på all den spännande historia Falun har att erbjuda. Det bjuds på storslaget 1600-tal, kända personligheter och roströkta fattigkvarter, självklart uppblandat med en gnutta Falukorv och rödmålade trähus. Inte undra på att Falun är ett världsarv!
Stadsvandring Mora
Från Zorn till Vasaloppet
Följ med på en kulturvandring i Mora. Guiden berättar om bygdens spännande historia. Hör om hantverket som blev industri och om flera intressanta Moraprofiler. Förbokas
Kulturvandringen startar vid Dalahästen på kajen och avslutas vid Mora-Nisse muséet. Turen tar ca 1,5 timme.
Stadsvandring Rättvik
Rättvik – mellan berg och sjö
Varför är Långbryggan i Rättvik så lång? Det och mycket mer får du veta på vandringen från centrala Rättvik till området vid kyrkan. Din guide berättar om Rättvik då och nu, om hus och platser vi passerar. En del av vandringen går längs Siljan med vid utsikt över vatten, byar och berg – en natur skapad av ett gigantiskt meteoritnedslag för över 300 miljoner år sedan. Vi missar naturligtvis inte Vasastenen och de unika kyrkstallarna vid Rättviks kyrka.
Stadsvandring Leksand
Den lilla bondbyn Noret är grunden till det som nu är kommunens centralort. Guiderna tar dig genom gamla och nya delar och berättar om utvecklingen. Berättelserna innehåller både en omvälvande brand, sjöfartens utveckling på Siljan och Österdalälven, turisternas intåg och personligheter som varit betydelsefulla för bygden. Kyrkallén, kyrkvallen, ishockeyarenan och den naturliga amfiteatern Sammilsdal är givna stopp på vägen.
Stadsvandring Borlänge
Borlänge den unga staden -Rik på historia med framtid i sikte. Vandra på samma gator som Mando Diao, Bröderna Norén, Miss Li och Moonica Mac, några av stadens stjärnor. Peace & Love-festivalen, en musikfest, satte under några år Borlänge på kartan som musikstad.
Staden har en arkitektur där stilarna och tidsepokerna ständigt möts som ett bevis om den förvandling som skett. Periodvis har debatt rasat om vad som är fult och snyggt. Under vandringen får du uppleva variationerna och själv bilda dig en uppfattning.
Hör mer om hur bondbyn Borlänge förvandlades till stationssamhälle, köping och stad.
I dag är Borlänge Dalarnas största tätort, en knutpunkt för kommunikation och centrum för handel. IT företag som växer så det knakar. Den tunga industrin är världsledande inom produktion av fossilfritt stål. En av världens största pappersmaskiner byts nu ut i rask takt mot batteritillverkning.
Välkommen att vandra med oss i Borlänge centrum, staden i ständig förvandling.
Stadsvandring Ludvika
Följ med på en vandring i Ludvika från kronobruk till dagens hightech.
Namnet dyker upp ca 1540 Loduika och sägs komma från en by som i sin tur kommer från en vik i sjön Väsman Lyviken. Detta namn är i så fall bildat till ett ord som är besläktat med ludd och luden och som syftar på förekomsten av bladvass.
Orten var länge också en viktig järnvägsknut. 1859 knöts Ludvika samman med Smedjebacken och Strömsholms kanal, som var förbindelselänk för gods och resande.
Redan 1550 anlade Gustav Vasa Ludvika kronobruk. Detta var Sveriges första kronobruk för stångjärnssmide.
Ludvika och dess omgivande orter har fostrat många talanger. Några av de namn som förekommer är poeten Dan Andersson och musikerna Charlie Norman.
Sevärdheter runt Siljan
Den som inte åkt Siljan Runt har inte upplevt Dalarna! Den dramatiska och unika naturen har uppstått tack vare ett våldsamt meteoritnedslag för 377 miljoner år sedan. Tack vare denna händelse är det gynnsammare jordmån och mikroklimat just i Siljansbygden. Med bebyggelse följde kulturell utveckling. I Siljanstrakten finns allt det som nu betraktas som ursvenska traditioner, folkdräkter, hantverk, traditionella helgfiranden, fäbodsväsende. Här finns många besöksmål. Zornmuseet, vikingafältet på Sollerön, dalahästarna i Nusnäs är bara några exempel.
Husbyringen runt
Resan börjar i Hedemora den anrika staden från 1400-talet . Vi följer Dalälven, för att fortsätta upp i de blånande bergen och skogarna. Vi möter de gamla bruken där Gudsberga Kloster en gång anlades och där Gustaf de Laval och Christopher Polhem med flera har verkat. Vi besöker Kloster med nyrestaurerad Engelsk park, Stjärnsund, Silfhytteå, Långshyttan och Husby med kungsgårdarna. Vi spanar från bussen på fågelsjöar, betande djur, ekologiskt lantbruk, skogsbruket och duktiga entreprenörer som verkar utefter ringen Resan tar ca 6 tim. F.m.kaffe och lunch i anrik miljö. Det blir ÄVEN museibesök och tid för shopping av lokalproducerade varor.
Ekomuseum Bergslagen
Ekomuseum Bergslagen innehåller nästan allt inom Bergslagens kultur- och industriarv. Här finns gruvor, bergsmansbyar och finnmarkskultur samt restaurerade hammare med smedjor och vattenhjul och häftiga industrilokaler och fina hembygdsgårdar. Turen fokuserar på området Ludvika – Grängesberg. Här finns bland annat ett sevärt lokmuseum, Flatenbergs hytta, Flobergets gruvor, Lekombergs gamla gruvområde med information och utsikt samt konserthallen Cassels. I heldagsturen ingår även ett besök vid Grangärde kyrkby och en vandring till Loussastugan, minnesstugan över Dan Andersson, vid Skattlösberg.
Sevärdheter runt Runn
Runn är en sjö med många sevärdheter. Här finns minnesmärken från Gustav Vasas färder genom Dalarna. Vi besöker kungsladan i Rankhyttan, där Gustav fick agera bonddräng och tröska, och Ornäsloftet där Barbro Stigsdotter hjälpte Gustav fly via hemlighuset.
Kulturreservatet Staberg med bergsmansgård och barockträdgård är ett givet stopp på turen.
Andra intressanta platser är Torsångs kyrka, Birgittinerklostret och Vika kyrka, samt minst en växtplats för den unika Ornäsbjörken.
En kulinarisk rundresa
Dalarna är ett fantastiskt matlandskap med massor av små producenter av utsökt mat och dryck. Bara inom triangeln Borlänge – Långshyttan – Avesta finns bortåt 50 olika gårdsbutiker, mejerier, slakterier, bryggerier och ysterier att besöka och handla hos. Här är bara en handfull exempel på fina gårdar med god mat och dryck som gärna tar emot besökare: Kulinariet med Skedvi Bröd, Sahlins Struts och brygghus, Murbo-Annas ost, Liss-Ellas senap och Oppigårds bryggeri.
Kultur i Hedemora
Hedemora är Dalarnas äldsta stad och dess gamla stadskärna är den enda medeltida i Dalarna. Under turen besöks Rådhustorget ”Sveriges vackraste kullerstenstorg”, Teaterladan från 1820-talet, Wahlmanska huset med café, butik och byggnadsvårdscentrum, kyrkan från 1300-talet och en del andra historiska byggnader och platser. Vi lär känna ett flertal kända Hedemorabor, till exempel författarna Martin Koch, Kerstin Hed och operasångerskan Kerstin Thorborg.
Besök norra Dalarna
Vi besöker Älvdalen och tittar på en av landets allra äldsta träbyggnader, kyrkhärbret vid Älvdalens kyrka. Vi besöker Porfyrmuseet och Hagströmsmuseet, två minnesmärken över entreprenörskap och framåtanda. Längs vägen norrut finns Rots skans, Trängslets imponerande vattenkraftverk, Särnas skogs- och försvarsanläggning. Sveriges högsta vattenfall Njupeskär och världens äldsta gran, 9550 år gammal, som ligger inom Fulufjällets nationalpark. Sveriges sydligaste sameby i Idre informerar om samernas verksamhet och tillhandahåller läckerheter för den som vill smaka eller handla.
Västerdalarna längs älven
Västra Dalarna sträcker sig längs Västerdalälvens dalgång upp till fjällen. Utgångspunkten är Älvarnas Förening vid Djurås, Gagnef där Österdalälven och Västerdalälven möts. Här i Gagnef finns folklivsforskaren och författaren mm. Ottilia Adelborgs museum. Längre upp i älvdalen, i Dala-Floda, finns Wålstedts gårdsbutik och Wålstedts ullspinneri och i Dala-Järna Tomas Holsts konstgård. Längs älven finns forsrännare och dessutom två av de fyra delmomenten i ”En Svensk klassiker” Vansbrosimningen och starten av Vasaloppet i Berga by.
Siljansringen – Meteoriten
Ett våldsamt meteoritnedslag för 377 miljoner år sedan formade det landskap som nu kallas Siljansringen. Här finns en rad spännande geologiska sevärdheter som visar kraften i meteoritnedslaget. Här finns bergarter som gett upphov till flera viktiga näringar, t.ex. slipstenstillverkning, kalkbrytning och kalkbränning. Här finns sällsynta växter, ovanliga djur och inte minst andlöst vackra utsikter. Finns olja och gas i Siljansringen? Den frågan kommer att besvaras under turens gång.
Författare i södra Dalarna
Här kommer vi att lära känna en rad framstående författare från södra Dalarna. Vi kommer att möta Erik Axel Karlfeldt i Karlfeldtgården i Karlbo, Karl Larsson i By och Hedemoraförfattarna Kerstin Hed, Martin Koch och Paul Lundh (dessa tre bildade den så kallade ”Hedemoraparnassen”). Denna författargrupp samlades ofta i Lagmansgården i Hedemora där Martin Koch-rummet finns bevarat. Turen fortsätter till Dan Anderssonmuseet i Ludvika och avslutas med besök i Torrbo där poeten Verner Aspenström levde.
Konstens Dalarna
Dalarnas konstvärld har olika sidor. På den här heldagsturen får ni en bild av mångfalden – och landskapet. Vi startar i Avesta med Avesta art, där ny konst visas i det gamla järnverkets gamla och fantasieggande lokaler. Därefter går färden till Smedjebacken, där vi ser verk av arbetarmålaren Johan Ahlbäck. Lunch i Smedjebackens hamn, en av landets största insjöhamnar. Dagen avslutas med Dalarnas museum i Falun och konst från hela landskapet. Dalmålningar, Falugrafikerna, Anders Zorn, Carl Larsson och mycket mer.
Dalarnas kyrkor
Dalarna har många sevärda kyrkor, och vi gör en kyrkotur som speglar historien. Starten är Stora Tuna kyrka som ligger i Dalarnas historiska huvudbygd och byggdes som domkyrka. Från Stora Tuna är det inte långt till Torsångs kyrka, troligen landskapets äldsta. Falun tillhörde Torsångs socken tills bergsmännen byggde sin kyrka på 1300-talet, nuvarande Stora Kopparbergs kyrka som vi sedan besöker. Kyrkoturen avslutas i Leksands kyrka, äldst vid Siljan och en av landets största landsortskyrkor.