Våra turer

Det finns mängder av intressanta besöksmål och turer man kan göra i Dalarna. Här nedan hittar du ett antal förslag på turer du kan boka via våra guider. I presentationen av våra guider så ser du vilka turer respektive guide kan ta.  Se dessa som förslag och inspiration, vi skräddarsyr gärna turer till dig och din grupp!

1. Siljan runt – heldagstur med buss
Den som inte åkt Siljan Runt har inte upplevt Dalarna! Den dramatiska och unika naturen har uppstått tack vare ett våldsamt meteoritnedslag för 377 miljoner år sedan. Tack vare denna händelse är det gynnsammare jordmån och mikroklimat just i Siljansbygden. Med bebyggelse följde kulturell utveckling. I Siljanstrakten finns allt det som nu betraktas som ursvenska traditioner, folkdräkter, hantverk, traditionella helgfiranden, fäbodsväsende. Här finns många besöksmål. Zornmuseet, vikingafältet i Sollerön, dalahästarna i Nusnäs är bara några exempel.
2. Historisk vandring genom Falun – guidad tur på ca 2 timmar
Vandringen börjar vid Falu Gruva ”Sveriges största under” enligt Carl von Linné och centrum i Världsarvet Falun. Genom de gamla gruvarbetarkvarteren, numera pittoreska stadsdelen Elsborg, når vi så småningom Stora Torget med dess magnifika rådhus och kyrka. På vägen hör vi talas om levnadsvillkoren under medeltiden, om kopparhanteringen och om kända personer som levt och verkat i Falun. Hit hör Ernst Rolf, Selma Lagerlöf och helgonförklarade Elisabeth Hesselblad.
3. Husbyringen – busstur på ca 3 timmar
Husbyringen är en 6 mil lång led fylld av historia och spännande natur. Historien tar sin början redan för 10 000 år sedan, fortsätter under yngre stenåldern och tar riktig fart vid yngre medeltiden fram till vår tid.
Utmed leden finns fyra bruk, två kungsgårdar och Gudsberga klosterruin.
Bussen stannar i Kloster och i Silfhytteå. I Stjärnsund finns möjlighet att besöka herrgårdens engelska park, café och restaurang och Polhemsmuseet.
4. Kulturvandring i Mora – guidad tur på ca 2 timmar
Anders och Emma Zorns betydelse för Mora kan inte överskattas. Här finns Zornmuseet, Zorngården, Zornska barnhemmet, Skeriol folkhögskola, Zorns gammelgård och Zorns textilkammare. Flera dessa platser är värda ett eget besök, men denna tur blir en första introduktion till dessa Moras pärlor. Utöver dessa Zorn-minnen får vi veta mer om Saxvikens historia, om Mora kyrka och klockstapel, Vasaloppsmuseet och om Gustav Vasas besök i Mora 1521.
5. Runn runt – halvdagstur med buss eller heldagstur på cykel
Runn är en sjö med många sevärdheter. Här finns minnesmärken från Gustav Vasas färder genom Dalarna. Vi besöker kungsladan i Rankhyttan, där Gustav fick agera bonddräng och tröska, och Ornäsloftet där Barbro Stigsdotter hjälpte Gustav fly via hemlighuset.
Kulturreservatet Staberg med bergsmansgård och barockträdgård är ett givet stopp på turen.
Andra intressanta platser är Torsångs kyrka, Birgittinerklostret och Vika kyrka, samt minst en växtplats för den unika Ornäsbjörken.
6. En kulinarisk rundresa – hel- eller halvdagstur med buss
Dalarna är ett fantastiskt matlandskap med massor av små producenter av utsökt mat och dryck. Bara inom triangeln Borlänge – Långshyttan – Avesta finns bortåt 50 olika gårdsbutiker, mejerier, slakterier, bryggerier och ysterier att besöka och handla hos. Här är bara en handfull exempel på fina gårdar med god mat och dryck som gärna tar emot besökare: Sahlins Struts och brygghus, Murbo-Annas ost, Liss-Ellas senap, Skedvi Bröd och Oppigårds bryggeri.
7. Kulturvandring i Hedemora – guidad tur på ca en timme
Hedemora är Dalarnas äldsta stad och dess gamla stadskärna är den enda medeltida i Dalarna. Under turen besöks Rådhustorget ”Sveriges vackraste kullerstenstorg”, Teaterladan från 1820-talet, Wahlmanska huset med café, butik och byggnadsvårdscentrum, kyrkan från 1300-talet och en del andra historiska byggnader och platser. Vi lär känna ett flertal kända Hedemorabor, till exempel författarna Martin Koch, Kerstin Hed och operasångerskan Kerstin Thorborg.
8. Norra Dalarnas pärlor – en dagsutflykt med buss
Vi besöker Älvdalen och tittar på en av landets allra äldsta träbyggnader, kyrkhärbret vid Älvdalens kyrka. Vi besöker Porfyrmuseet och Hagströmmuseet, två minnesmärken över entreprenörskap och framåtanda. Längs vägen norrut finns Rots skans, Trängslets imponerande vattenkraftverk, Särnas skogs- och försvarsanläggning, Sveriges högsta vattenfall Njupeskär och världens äldsta gran, 9550 år gammal, som ligger inom Fulufjällets nationalpark. Sveriges sydligaste sameby i Idre informerar om samernas verksamhet och tillhandahåller läckerheter för den som vill smaka eller handla.
9. Västerdalarnas pärlor – en dagsutflykt med buss
Västra Dalarna sträcker sig längs Västerdalälvens dalgång upp till fjällen. Utgångspunkten är Älvarnas förening vid Gagnef, där Öster- och Västerdalälven möts. Här i Gagnef finns folklivsforskaren och författaren Ottilia Adelborgs museum. Längre upp i älvdalen, i Dala-Floda, finns Wåhlstedts textilverkstad och i Dala-Järna Tomas Holsts konstgård. Längs älven finns forsrännare och dessutom två av de fyra delmomenten i ”En svensk klassiker” Vansbrosimningen och starten av Vasaloppet i Berga by.
10. Ekomuseum Bergslagen – en hel- eller halvdagsutflykt med buss
Ekomuseum Bergslagen innehåller nästan allt inom Bergslagens kultur- och industriarv. Här finns gruvor, bergsmansbyar och finnmarkskultur samt restaurerade hammare med smedjor och vattenhjul, häftiga industrilokaler och fina hembygdsgårdar. Turen fokuserar på området Ludvika – Grängesberg. Här finns bland annat ett sevärt lokmuseum, Flatenbergs hytta, Flogbergets och Lekombergs gruvor samt konserthallen Cassels. I heldagsturen ingår även ett besök vid Grangärde kyrkby och en vandring till Luossastugan, minnesstugan över Dan Andersson vid Skattlösberg.
11. Siljansringen och meteroitnedslaget – en heldagsutflykt med buss
Ett våldsamt meteroitnedslag för 377 miljoner år sedan formade det landskap som nu kallas Siljansringen. Här finns en rad spännande geologiska sevärdheter som visar kraften i meteroitnedslaget. Här finns bergarter som gett upphov till flera viktiga näringar, t ex slipstenstillverkning, kalkbrytning och kalkbränning. Här finns sällsynta växter, ovanliga djur och inte minst andlöst vackra utsikter. Finns gas och olja i Siljansringen? Den frågan kommer att besvaras under turens gång.
12. Författare i södra Dalarna – en litterär dagstur med buss
Här kommer vi att lära känna en rad framstående författare från södra Dalarna. Vi kommer att möta Erik Axel Karlfeldt i Karlfeldtgården i Karlbo, Karl Larsson i By och Hedemoraförfattarna Kerstin Hed, Martin Koch och Paul Lundh (dessa tre bildade den så kallade ”Hedemoraparnassen”). Denna författargrupp samlades ofta i Lagmansgården i Hedemora där Martin Koch-rummet finns bevarat. Turen fortsätter till Dan Anderssonmuseet i Ludvika och avslutas med ett besök i Torrbo där poeten Verner Aspenström levde.
13. Konstens Dalarna – en heldagstur med buss
Dalarnas konstvärld har olika sidor. På den här heldagsturen får ni en bild av mångfalden – och landskapet. Vi startar i Avesta med Avesta art, där ny konst visas i det gamla järnverkets gamla och fantasieggande lokaler. Därefter går färden till Smedjebacken, där ser vi verk av arbetarmålaren Johan Ahlbäck. Lunch i Smedjebackens hamn, en av landskapets största insjöhamnar. Dagen avslutas med Dalarnas museum i Falun och konst från hela landskapet; dalmålningar, Falugrafikerna, Anders Zorn, Carl Larsson och mycket mer.
14. Intressanta Dalakyrkor – en heldagstur med buss
Dalarna har många sevärda kyrkor och vi gör en kyrkotur som speglar historien. Starten är Stora Tuna kyrka som ligger i Dalarnas historiska huvudbygd och byggdes som domkyrka. Från Stora Tuna är det inte långt till Torsångs kyrka, troligen landskapets äldsta. Falun tillhörde Torsångs socken tills bergsmännen byggde sin egen kyrka på 1300-talet, nuvarande Kopparbergs kyrka som vi sedan besöker. I Falun äter vi också lunch. Kyrkoturen avslutas i Leksands kyrka, äldst vid Siljan och en av landets största landsortskyrkor.
15. Kulturvandring i Leksand – 1,5 timme med olika teman
Leksand nämns i skrift första gången 1318 – alltså för 700 år sedan. Den utveckling som skett sedan dess speglas genom vandringar i nuvarande kommunens centrala delar. Vi berättar om den gamla socknens centrum runt kyrkan, om Munthes Hildasholm och om Sammilsdal med Sveriges högsta majstång. Vi berättar också om den lilla byn Noret som vuxit till centralort, tack vare sitt läge vid Österdalälven och vägarna som korsar den.
16. Sveriges fulaste stad? Sveriges äldsta museum? En stadsvandring i Borlänge med möjlighet till en busstur till Ornässtugan
Stämmer det att Borlänge är Sveriges fulaste stad? Följ med på en tur i och runt staden och bilda er en egen uppfattning! Vi börjar med att vandra genom äldre och nyare stadsdelar och får se hur Borlänge växte fram tack vare dess viktiga läge för kommunikationerna i Dalarna. Turen avslutas med ett besök vid vackert belägna Ornässtugan och dess museum från 1758.

%d bloggare gillar detta: